תת פעילות בלוטת התריס
הסימפטומים הנפוצים והטיפול בתת פעילות של בלוטת התריס
בלוטת התריס מפרישה הורמונים שאחראים על קצב חילוף החומרים, הנשימה התאית וצריכת האנרגיה בגוף האדם. חשיבותה הרבה ניכרת דווקא במצבים של תת פעילות שמשפיעים כמעט על כל מערכת בגוף וגורמים לסימפטומים רבים.
השמנה
תת פעילות של בלוטת התריס מאטה את חילוף החומרים בגוף. שריפת האנרגיה והשומנים פוחתת בצורה משמעותית. והתוצאה הלא מפתיעה היא עלייה, לפעמים קיצונית, במשקל.
העלייה יכולה להיות על פני תקופה ארוכה של מספר שנים אבל במצבים קיצוניים היא יכולה להגיע גם לעשרות ק״ג תוך חודשים ספורים. מה שמאפיין את העלייה במשקל במצבים אלו זה שלא מצליחים לרדת במשקל, בלי קשר לאיזה דיאטה מנסים. ״אני אוכלת מה שאכלתי קודם, אז הייתי בסדר וכיום אני משמינה״ זה המשפט הקלאסי.
עייפות וחולשה
גם כאן, הגוף כולו נהיה איטי, פעולות שהיו קלות בעבר הופכות לקשות ומעיקות, השרירים לא מקבלים את האנרגיה הדרושה להם והגוף כולו נכנס למעין קיפאון. בחלק מהמצבים מופיע כאב פרקים באזורים שונים בגוף.
דיכאון או נטייה למצבי רוח
מצב הרוח ובלוטת התריס קשורים קשר הדוק וכשתפקוד הבלוטה יורד, גם המצב רוח יורד. אין כוח ואין חשק לעשות דברים שבעבר המטופלת נהנתה לעשות. מטופלות רבות מדווחות על ירידה בחשק וברצון באופן כללי, על ירידה בחשק המיני ובכלל על כך שהחיים לא מהנים כמו שהם היו בעבר.
אצל חלק מהנשים תת הפעילות גורמת דווקא לעצבנות, כלפי הבעל, הילדים או בכלל, כלפי כל העולם. גם כאן חוסר איזון הורמונלי עומד בבסיס הבעיה.
רגישות לקור
האטה בקצב חילוף החומרים מביאה גם לתחושת קור שנגרמת עקב האטה בשריפת אנרגיה בגוף, נשים שבעבר אהבו קור או לפחות לא היו רגישות לקור מגלות שתוך תקופה קצרה הן ממש סובלות מקור
חשוב לציין שבמקרה של חוסר איזון בבלוטת התריס ייתכן דווקא רגישות לחום וזאת עקב תקופות של יתר פעילות. בכל מקרה התוצאה של חוסר איזון בבלוטה הוא חוסר איזון ברגישות לטמפרטורות.
נשירת שיער ושבירת ציפורניים
השיער צומח בקצב ממוצע של 1מ״מ כל 3 ימים. הגוף למעשה מייצר כל יום תאי שיער חדשים המגיעים בבסיס השיער הקיים וכך גורמים לצמיחתו. תת פעילות של בלוטת התריס גורמת להיווצרות מועטה של תאי שיער מה שיוצר שיער דק, שביר, עדין שנוטה לנשור. לפעמים מספיק מעבר אחד של מסרק בשיער ויחד איתו יורדות שערות רבות כדי להבין את הבעיה.
אותה בעיה קורת בציפורניים, הן גדלות בצורה לא סדירה, לעיתים הן דקות ונשברות, לעיתים הן מתעבות ונראות לא אסטטיות.
אי סדירות במחזור
גם המחזור הנשי מושפע מקצב חילוף החומרים בגוף. תת פעילות יכולה להביא למחזור ארוך יחסית, כבד, אי סדירות של המחזור או במקרים קיצוניים היעדר מוחלט של מחזור.
אצל ילדות ניתן לראות הופעה של המחזור בגיל מאוד מוקדם, לעיתים לפני גיל 10 או בהופעה מאוחרת מאוד, לאחר גיל 15.
הפגיעה במחזור יכולה לעיתים לפגוע בפוריות, להקטין הסיכוי לשמור על ההריון וגם עלולה לפגוע בהתפתחות העובר אם אינה מטופלת כראוי.
נפיחות בפנים
תת פעילות של בלוטת התריס מביאה לירידה בטמפרטורת הגוף שבתורה גורמת להיווצרות נוזלים בגוף. זה יכול להופיע ברגליים, בידיים ובעיקר בפנים. זוהי לא השמנה כמו שניתן אולי לחשוב אלא היצטברות נוזלים שהגוף לא מצליח להיפטר מהם התורמים למראה נפוח.
פגיעה בעצמות
תת פעילות כשלעצמה דווקא מגדילה את העצמות אולם הטיפול התרופתי המקובל של מתן תירואיד עלול לפגוע בתאים שבונים את את העצם. הורמוןTSH שאחראי לדרבן את התאים בוני העצם יורד ברמתו כאשר ניתן לגוף תירואיד ממקור חיצוני. אם ניתנה כמות גדולה היא עלולה להוריד את רמות ה TSH יותר מידי וכך לפגוע בפעולות התאים בוני העצם ולדילול עצם – אוסטאופורוסיס.
גויטר
זפקת”, נפיחות של בלוטת התריס – מחסור בתירוקסין גורם לגוף לייצר כמויות גדולות של ההורמון TSH בניסיון לגרות את בלוטת התריס לייצר עוד תירוקסין. הבלוטה מגורה יתר על המידה ומתחילה לגדול בעצמה על מנת לנסות לייצר את כול התירוקסין שהגוף דורש. בדרך כלל הבלוטה לא גדלה מספיק על מנת לפצות על החסר שקיים אבל הגידול עצמו בבלוטה יכול לבלוט לעין.
היחס בין הורמון התירוקסין להורמון שמגרה את הבלוטה לפעול, הורמון TSH נקרא היזון-חוזר-שלילי. במילים אחרות, ככל שיש יותר תירוקסין יש פחות TSH ולכן במצבים של ירידה בתירוקסין, אנו רואים עלייה ברמות ה TSH מה שגורם כאמור לגירוי יתר של הבלוטה.
עצירות
כחלק מהאטת הפעילות גם המעיים עובדים לאט, הצואה מתקדמת לאט ונגרמת עצירות. לפעמים הצואה שנשארה זמן רב במעיים מתקשה ויכולה אף לפצוע את פי הטבעת ולגרום לפיסורה.
השפעה לבבית
תת פעילות גורמת להפחתה של קצת פעימות הלב ומחלישה את כוח ההתכווצות של הלב. הפגיעה בלב מתבטאת לעיתים גם בלחץ דם גבוה ורמות גבוהות של כולסטרול בדם.
אז מה עושים?
כל הסימפטומים המוזכרים פה הם תוצאה של תת פעילות של בלוטת התריס אבל מה הגורם לבעיה הראשונית? מדוע הבלוטה אינה מייצרת מספיק תירוקסין? ואפילו יותר חשוב, איך ניתן לגרום לה לחזור לפעילות תקינה?
הטיפול הקונבציונלי כיום עונה על המחסור בתירוקסין אולם לא מצליח להחזיר את הבלוטה לפעילות תקינה ולמעשה הוא נותן פיתרון חלקי בלבד.
בטיפול ההומאופתי אנו נותנים תכשירים הומאופתיים, טבעיים שמותאמים באופן אישי לכל מטופל ומעניקים לו את היכולת להתחיל במלאכת הריפוי ולהחזיר את בלוטת התריס ואת הגוף כולו לאיזון.
לחץ כאן לצפייה במקרה של אורית שסבלה מתת פעילות בלוטת התריס חריפה וכיצד במהלך חצי שנה של טיפול הומאופתי בדיקות הדם התאזנו ללא טיפול תרופתי כלל.