עייפות ובלוטת התריס
זהו הסימפטום שמשותף כמעט לכל מי שסובל מבעיה בבלוטת התריס – עייפות. האם בלוטת התריס היא אכן הגורם? ומה ניתן לעשות?
בלוטת התריס אחראית על קצב חילוף החומרים בגוף וקצב שריפת האנרגיה. פעילות לא סדירה של הבלוטה תשפיע באופן ישיר על תחושת האנרגיה והרעננות אולם ייתכנו גם גורמים אחרים שיכולים לגרום לעייפות.
מהי עייפות?
זו אולי נשמעת שאלה טיפשית אבל היא חשובה כיוון שהרבה אנשים סובלים מעייפות אבל משלימים איתה ואומרים שזה בגלל הגיל. אומנם עם הגיל אנחנו אט אט מאבדים מהכוחות שלנו אבל הדגש הוא – אט אט. לא ניתן לצפות מאישה בת 70 לגלות אותן כוחות כמו אישה בת 20 אבל אם במהלך של שנים ספורות את מגלה שאת עייפה הרבה יותר מבעבר הרי שאין מדובר פה בהתבגרות רגילה אלא במחלה, בעיה, ואותה יש לפתור.
מה גורם לעייפות?
כאמור תפקוד לקוי של בלוטת התריס יכול להיות הגורם אבל לא בהכרח. קיימים גורמים אחרים וביניהן:
- חוסר שינה כרוני
- פעילות פיזית מאומצת ללא מנוחה נאותה
- תרופות, אלכוהול, סמים
- תסמונות תשישות כרונית
- מחלת הנשיקה
- מחסור בברזל – אנמיה
- דיכאון
למה גורמת עייפות?
כן קיים קשר הדוק בין בלוטת התריס להשמנת יתר, חוסר אנרגיה מביא לחוסר פעילות ועלייה במשק. בנוסף, אצל חלק מהמטופלים ישנו גם חוסר איזון נפשי ונטייה למצבי רוח
איך מאבחנים עייפות?
ראשית, יש לבחון את אורח החיים ולראות האם יש לבצע שם שינויים, ייתכן שהגוף בריא אבל סגנון החיים לא בריא ויש לשנותו. בנוסף, מומלץ לבצע בדיקות דם, בעיקר לברזל ולהורמוני בלוטת התריס ולבחון האם שם יש בעיה.
צריך גם להסתכל על מכלול הסימפטומים, לא רק על העייפות. מה יש עוד? האם קיימים סימפטומים אחרים? האם יש רקע נפשי? האם ישנן בעיות נוספות שקשורות לבלוטת התריס? רגישות לקור, השמנה, נטייה לדיכאון, נשירת שיער ועוד.
צריך לבחון איך הבעיה התחילה, והאם היא תלוית נסיבות (כגון: לחץ בעבודה) או שהיא קיימת באופן תמידי.
איך מטפלים?
במרכז לאיזון בלוטת התריס אנו מוצאים את מכלול הסימפטומים שקיים בנוסף לעייפות כיוון ששם בדרך כלל נמצא הפתרון. אנשים רבים סובלים מעייפות אולם כל אחד מגיע מרקע אחר והעייפות מתבטאת אצלו באופן שונה. רק ההבנה הספציפית של כל מטופל ומטופל יכולה להוליד טיפול מדויק ונכון.
הרבה פעמים אנו מגלים שהעייפות היא סימפטום בלבד ורק טיפול בתת פעילות של בלוטת התריס יכול לפתור את הבעיה מהשורש.