בלוטת התריס והשמנת יתר

סובל/ת מהשמנה? ייתכן שזה בגלל בלוטת התריס

אם עלית במשקל למרות שלא שינית את הרגלי התזונה ייתכן שהגורם לכך היא פעילות לא תקינה של בלוטת התריס והפתרון צריך להיות בהתאם.

אחד הסימפטומים הנפוצים ביותר לתת תפקוד של בלוטת התריס הוא עלייה במשקל וקושי גדול מאוד בירידה. לא תמיד זו עלייה חדה. לפעמים רק 5-10 ק״ג שמסרבים לרדת אבל זה יכול גם להיות 20 או 30 ק״ג. למרות שזוהי בעיה נפוצה מאוד היא לא תמיד מאובחנת וכתוצאה מכך הרבה נשים וגברים סובלים מהשמנה עקב תת פעילות של בלוטת התריס ואפילו לא יודעים מכך.

תת פעילות בלוטת התריס יכולה להביא לעלייה מתונה עד חדה במשקל ומעבר לכך, לגרום לשלל בעיות בריאותיות אחרות.

מהי תת פעילות של בלוטת התריס?

בלוטת התריס, תירואיד, היא בלוטת הפרשה פנימית המייצרת שני הורמונים T3 ו-T4.

הורמונים אלו אחראים בין השאר על חילוף החומרים וצריכת האנרגיה של הגוף כך שבמצבים של תת פעילות בלוטת התריס מפרישה כמויות קטנות מהנדרש של הורמונים אלו, ובעקבות כך מואט קצב חילוף החומרים. ברוב המקרים בנוסף להשמנה אנו ניתקל בסימפטומים אחרים של תת פעילות בלוטת התריס כמו למשל: עייפות, עצירות, צרידות, נשירת שיער, רגישות לקור, דיכאון, הפרעות שינה ועוד.

העלייה במשקל יכולה להיות על פני תקופה ארוכה או קצרה ומה שמאפיין אותה זה שהמטופלת לא משנה כמעט את הדיאטה ועדיין עולה במשקל ולא מצליחה לרדת. ״אני אוכלת מה שאכלתי קודם, אז הייתי בסדר וכיום אני משמינה״. ״אני עושה ספורט ולא מצליחה לרדת אפילו גרם אחד״ אלו המשפטים הקלאסיים ששומעים בקליניקה.

כיצד ניתן לדעת שבלוטת התריס נמצאת בתת פעילות?

במצבים של חשד לתת פעילות בלחלוטת התריס מומלץ לערוך בדיקת דם שבה מודדים את רמות ההורמון המגרה של בלוטת התריס  TSH,, ובנוסף את רמות הורמונים T3 ו-T4. רמות גבוהות של TSH או רמות נמוכות של תירוקסין יכולות להצביע על תת פעילות.

חשוב אבל לדעת שבמקרים רבים בדיקות הדם תקינות אך למעשה כבר מתחילה להתפתח בעיה של תת תפקוד בלוטת התריס. את זה ניתן לקבוע לפי בדיקה של הסימפטומים שמופיעים אצל המטופל. אם את סובלת מתסמינים של תת פעילות ובדיקות הדם תקינות זה למעשה הזמן האידיאלי להתחיל בטיפול. במקום להמתין להתפתחות המחלה ולבדיקות דם חריגות צריך להתחיל את הטיפול כבר בנקודה הראשונית ולהקדים תרופה למכה.

בלוטת התריס השמנת יתר

מה גורם לתפקוד לקוי של הבלוטה?

האמת היא שלא תמיד ניתן לדעת. מה שיודעים הוא שנשים לוקות בתת פעילות של בלוטת התריס פי 3-4 מגברים. ידוע גם שלידה מגבירה את הסיכון ללקות בבעיות של בלוטת התריס. לפעמים יש היסטוריה של יתר פעילות של  בלוטת התריס ורק בהמשך מגיעה תת פעילות יחד עם עייפות והשמנה.

מהו הטיפול בהשמנה הנובעת מתת פעילות של בלוטת התריס?

ההבנה שמה שעומד בשורש הבעיה של השמנת היתר הוא תפקוד לקוי של בלוטת התריס הוא השלב הראשון. מהסיבה הזו ברור גם למה דיאטות שונות או פעילות ספורטיבית מוגברת לא יכולות לפתור את הבעיה כי שם לא נמצאת הבעיה. לא שינוי באורח החיים גרם לבעיה ולכן שינוי באורח החיים גם לא יפתור אותה. הוא כן יכול להביא להקלה. דיאטת כסח תוריד מעט במשקל אבל היא לא תיתן פתרון לטווח הארוך ואחרי זמן מה הבעיות יצוצו שוב.

הטיפול ההורמונלי המוצע היום נותן מענה חלקי בלבד מכיוון שהוא לא מאזן את הבלוטה אלא עושה את העבודה במקומה. הוא נותן את ההורמונים לגוף באופן מלאכותי בשעה שהבלוטה נשארת בחוסר איזון. טיפול הומאופתי לעומת זאת מחזק את האורגניזם כולו, מאזן את הבלוטה ונותן לה את היכולת להגביר את קצב ייצור ההורמונים כך שיווצר איזון טבעי ובלוטת התריס חוזרת לתפקוד תקין.

לתאום פגישת ייעוץ