בלוטת התריס לאחר לידה
התקופה שלאחר הלידה היא לא פשוטה. לצד רגעים של אושר והתפעמות את עלולה לחוש, כמו יולדות רבות, תחושות של עצב, תנודות במצבי הרוח ועייפות. "זה הורמונלי", "זה יעבור תוך כמה שבועות" , מעודדות אותך חברותייך. אבל אם התסמינים חריפים או שאינם עוברים תוך פרק זמן קצר ייתכן וגם את סובלת מדלקת של בלוטת התריס לאחר לידה.
רוב הנשים לאחר לידה יחוו מספר סימפטומים לא נעימים כגון עייפות עצבות או תנודות במצב הרוח אולם אצל חלקן הסימפטומים חריפים יותר ויכולים להצביע על בעיה בבלוטת התריס. יש לזה גם שם מדעי,Postpartum thyroiditisוזה יכול לקרות גם לנשים שמעולם לא סבלו משום בעיה של בלוטת התריס.
זה למעשה אומר דלקת אוטואימונית של בלוטת התריס (דהיינו, מערכת החיסון תוקפת את בלוטת התריס) שקורת במהלך השנה הראשונה לאחר לידה (או הפלה). הדלקת מופיעה אצל 5 עד-10 אחוז מהיולדות ומרוכבת בדרך כלל משני שלבים. יתר פעילות ולאחרי מכן, תת פעילות.
שלב ראשון – יתר פעילות
בשלב הראשון שנמשך ברוב המקרים בין חודשיים ל-4 חודשים הבלוטה נפגעת ודולפים ממנה הורמונים (מה שמביא ליתר פעילות/עודף של הורמונים). בשלב הזה את עלולה לסבול מסימפטומים קלאסיים של יתר פעילות בלוטת התריס ובהם:
- עייפות
- ירידה במשקל
- רגישות לחום
- דופק גבוה
- עצבנות
שלב שני – תת פעילות
בשלב השני שאורך עד שנה, הבלוטה שנפגעה מייצרת מעט מידי הורמונים (מה שקרוי תת פעילות של בלוטת התריס) ובשלב זה את כנראה תבחיני ב:
- עלייה במשקל
- עייפות
- רגישות לקור
- דיכאון
למה זה קורה?
למדע אין תשובה חד משמעית. ידוע שגם נשים שהיו בריאות לחלוטין עלולות ללקות בבעיה זו ואחת ההשערות היא כי הריון ולידה מעצם היותם קשים ומתישים יכולים להיות "הקש ששבר את גב הגמל" וכך בעיה שהייתה מאחורי הקלעים מתפתחת ומחריפה.
כיצד תוכלי לאבחן את הבעיה?
בנוסף למעקב אחר התסמינים תוכלי לבקש מהרופא לבצע בדיקות דם לבחינת רמות ההורמונים בדם.
יתר פעילות מאובחנת ברמות נמוכות של tsh, ורמות גבוהות של t3 ו-t4.
תת פעילות מאובחנת ברמות גבוהות של tsh, ורמות נמוכות של t3 ו-t4.
בחלק מהמקרים בדיקת אולטרא סאונד תגלה בלוטה מוגדלת.
מהו הטיפול הקונבציונלי?
ברפואה המערבית נוטים שלא לטפל בשלב הראשון מתוך התפיסה (הלעתים שגויה) שהמצב הוא זמני ועתיד לחלוף מעצמו. במקרי קיצון יינתנו תרופות להורדת קצב הלב. שלב השני (תת פעילות) יינתנו הורמונים תחליפיים כמו יוטירקס או אלטרוקסין (Levothyroxine), לאחר מספר חודשים מקובל לנסות להפסיק את התרופה כדי לראות האם בלוטת התריס חזרה לתפקוד תקין.
מהו הטיפול שנעניק לך במרכז?
בבסיס הרפואה ההומאופתית עומדת ההנחה שהגוף אמור לרפא את עצמו. בטיפול הומאופתי אנחנו לעולם לא מנסים לעשות את העבודה במקום הגוף אלא לגרום לו לעשות אותה בעצמו. במקרה שלנו, כשהגוף תוקף את הבלוטה ומשבש את פעילותה אנחנו לא ניתן הורמונים חלופיים במקום אלו שהבלוטה אמורה לייצר אלא ננסה לגרום לגוף להפסיק לתקוף את הבלוטה וכך לפתור את הבעיה מהשורש.
כיצד זה נעשה? על ידי תשאול מעמיק, תיעוד של כל התסמינים וקביעת תרופה טבעית בהתאם. בדיקות הדם נותנות אינדיקציה ראשונית אבל זה רק קצה הקרחון. ללא הבנה מלאה של המצב אצל כל מטופלת ומטופלת לא ניתן לבחור תרופה מתאימה.
במרכז לאיזון בלוטת התריס טיפלנו כבר במאות מטופלות שסבלו מבעיה בבלוטת התריס והצלחנו לשפר את מצבן באופן משמעותי.
מהו הזמן הנכון לפנות לטיפול בבלוטת התריס לאחר לידה?
עכשיו. מצב בו את סובלת הוא מצב הדורש טיפול. אפשר למנוע את הסבל ולהקל עלייך ועל הסובבים אותך. ייתכן שהבעיה תחלוף מעצמה אבל זה יכול לקחת חודשים ארוכים. חשוב גם להדגיש שטיפול נכון כעת ימנע את הישנות של הבעיה בעתיד.
למה ניתן לצפות מטיפול הומאופתי?
לשיפור מהיר במצב הבריאות וחזרה למצב שבו היית לפני ההיריון. היה וסבלת מבעיות בריאותיות גם לפני הכניסה להיריון הרי שבשלב הראשון הטיפול יתמקד בשינויים שחלו לאחרונה (החל מהכניסה להיריון) ורק לאחר שאלה יחלפו ניתן יהיה לטפל גם בבעיות ותיקות יותר.
התכנים המופיעים באתר נועדו לצורך מתן אינפורמציה בלבד ואינם בגדר עצה רפואית, חוות דעת מקצועית או תחליף להתייעצות עם רופא או הומאופת קלאסי באופן אישי.
Comments are closed.